Auteur: Koen Veenstra, Power Platform Consultant, 1 oktober 2024
Het automatiseren en digitaliseren van bedrijfsprocessen kan veel opleveren op het gebied van efficiëntie, wat vaak gepaard gaat met kostenbesparingen. In projecten ligt de focus meestal op de toegevoegde waarde van functionaliteiten. Beveiliging en het beheersen van verantwoordelijkheden worden vaak slechts als bijzaak gezien. In deze blog leg ik uit waarom deze onderwerpen juist in elk project een hoge prioriteit zouden moeten hebben.
1. Databeveiliging
Waarom is databeveiliging cruciaal voor je organisatie?
Vandaag de dag is het makkelijker dan ooit om data te verzamelen en op te slaan. Waar vroeger meterslange dossiers werden bijgehouden, wordt data nu razendsnel in een database opgeslagen. Deze data kan bijvoorbeeld worden gebruikt om prognoses te maken, die dankzij de opkomst van AI ook steeds nauwkeuriger worden.
Het beveiligen van deze data is om meerdere redenen van groot belang. Zo kan het in een concurrerende markt waardevol zijn om bijvoorbeeld te weten welke prijzen een concurrent hanteert of welke klant een grote afnemer is van specifieke producten. Naast dit concurrentievoordeel is ook privacybescherming essentieel. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet strikt toe op de naleving van de privacywetgeving. Een datalek kan leiden tot een berisping of zelfs een boete.
In complexe IT-landschappen is het belangrijk om structuur aan te brengen in gebruikersrechten. Dit is cruciaal om te voorkomen dat er bij bedrijfskritische processen geen vierogenprincipe wordt toegepast, of dat gebruikers hun eigen declaraties kunnen goedkeuren. Op het Power Platform wordt dit vaak ingeregeld via beveiligingsgroepen in Microsoft Azure, waar je een hiërarchie kunt opstellen voor toegang en rechten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat gebruikers bepaalde gegevens kunnen wijzigen of verwijderen.
Naast het beveiligen van data en het beheren van gebruikersrechten is ook monitoring van bedrijfsprocessen een belangrijke randvoorwaarde voor een goed beveiligingsplan. Monitoring biedt inzicht in welke processen essentieel zijn voor de organisatie. Met deze inzichten kunnen vervolgens mitigerende maatregelen worden genomen voor het geval een proces niet goed functioneert. Het Power Platform van Microsoft ondersteunt dit door monitoring op tabelniveau mogelijk te maken.
Daarnaast kan monitoring een andere waardevolle functie vervullen: het kan inzicht bieden in het gebruik en de adoptie van apps. Dit kan helpen om licentiekosten te verlagen of kan aanleiding zijn voor een optimalisatietraject.
Een veilige en beheersbare IT-omgeving vereist een solide releasestrategie. Dit betekent het zorgvuldig uitrollen van nieuwe functionaliteiten zonder risico’s voor de productieomgeving. Elke oplossing moet goed getest zijn en mag geen beveiligingsrisico vormen. Microsoft biedt diverse tools om organisaties te helpen dit proces goed te beheren. Bij Process4People hebben we ruime ervaring met het opzetten van releasestrategieën voor verschillende klanten in uiteenlopende sectoren.
Hoewel governance en security vaak niet als eerste op de agenda staan, zijn ze onmisbaar in elk IT-landschap. We zien regelmatig klanten waarbij deze aspecten tijdens de implementatie weinig tot geen aandacht hebben gekregen, waardoor het later veel complexer is om ze goed in te regelen. Wil je zeker weten dat je geen risico loopt met je Power Platform-oplossingen? Laat ons een vrijblijvende analyse van je omgeving uitvoeren en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je IT-landschap veilig en compliant te houden.
Neem contact op voor een gratis intake via onze website: Process4People Managed Services of neem direct contact met ons op. We helpen je graag verder.
Telefoon: +31 (0)85 303 86 60
E-mail: info@process4people.nl
Hoofdkantoor
Vinkelsestraat 64
5383 KM Vinkel (‘s-Hertogenbosch)
Telefoon: +31 (0)85 303 86 60
E-mail: info@process4people.nl