Auteur: Ramon Nooijen, Power Platform Consultant, 17 juni 2024
Afgelopen week vond de European Power Platform Conference plaats (van 11 t/m 13 juni). Gedurende drie dagen werden Power Platform Community-leden geïnformeerd en geïnspireerd over de mogelijkheden van Microsoft Power Platform in het conferentiegebouw Square te Brussel.
Per dag werden verschillende workshops en inspiratiesessies gegeven, waarvoor elke deelnemer zichzelf kon inschrijven. Het centrale thema – natuurlijk – Microsoft Power Platform, werd regelmatig gelinkt met Azure en Dynamics en ook werden de invloeden van de gehele Microsoft infrastructuur toegelicht.
Over het algemeen waren de sessies over de volgende categorieën te verdelen:
Een rode draad tijdens de EPPC24 waren Copilot en AI. Hoewel vergelijkbaar met ChatGPT is Copilot geïntegreerd in Microsoft 365 en daardoor meer toegespitst op onderwerpen die raakvlakken hebben met het Microsoft landschap.
Er werd regelmatig gedemonstreerd hoe je Copilot eenvoudig kunt laten meedenken met het ontwerp of de uitvoer van specifieke oplossingen. Voor de basis van een Power Automate flow kun je bijvoorbeeld Co-pilot in natuurlijke taal vragen de hele opzet te maken, al wat rest is een stukje configuratie en finetuning. Ideaal!
Een grote kans voor bedrijven die Copilot gaan integreren is Copilot Studio. Deze tool stelt je in staat om een bedrijfseigen Copilot te bouwen. Je ‘voedt’ de tool dan als het ware met bedrijfsspecifieke data waarvan de Co-pilot leert. Dit verkleint de afstand tot kennis voor medewerkers van een bedrijf: een servicemonteur die bijvoorbeeld nooit eerder error code 36 heeft opgelost, kan dit aan Copilot vragen en krijgt de gebundelde kennis van zijn collega’s die eerder error code 36 hebben opgelost en de stappen die zij hebben ondernomen.
De tegenhanger van Copilot is OpenAI in Azure. OpenAI is, naast een slimme kennisbank, ook inzetbaar als slimme automatisering, waarbij de tool zelf acties uitvoert op basis van vooraf bepaalde workflows.
Een voorbeeld dat werd aangehaald tijdens de EPPC24 was van een hotelreservering. Gasten hadden een boeking geplaatst, die bij nader inzien twee weken later had moeten worden gepland. Deze informatie werd per mail naar het hotel gestuurd. OpenAI las de mail en kon, op basis van de informatie, de benodigde acties uitvoeren: openen van de boeking, controleren van beschikbaarheid op de nieuwe data, boeking wijzigen, additionele kosten doorberekenen aan de gasten en de gasten informeren over de gewijzigde boeking.
Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in tijd en geld. Bij deze aanvraag hoeft geen hotelmedewerker meer aan te pas te komen, daarnaast heeft de gast vrijwel direct een antwoord op zijn vraag. Dit is natuurlijk een hele mooie ontwikkeling waarmee je aan de ene kant de kwaliteit waarborgt en daarnaast de klant tijdige updates geeft over de status van hun aanvraag.
De uitdaging voor veel bedrijven die gebruik willen maken van tooling zoals Copilot en OpenAI is het ontsluiten van de juiste data en datakwaliteit. Het is van vitaal belang om kwalitatief goede databronnen te hebben, wil je AI goed laten werken.
Om bedrijven daarbij te ondersteunen zet Microsoft sterk in op Fabric. Fabric is een SaaS oplossing en verzamelt bedrijfskritische data vanuit verschillende bronnen en slaat ze op op één locatie (OneLake). OneLake is vergelijkbaar met OneDrive, alleen kunnen bestanden op OneLake voor de gehele organisatie beschikbaar worden gemaakt.
Binnen Fabric kan het gehele ETL (Extract, Transform, Load) proces worden afgevangen, zodat alle data op een uniforme datastructuur beschikbaar worden gemaakt.
Momenteel is het alleen nog mogelijk om vanuit PowerBI de Fabric connector te gebruiken, maar binnen nu en drie maanden wordt de Fabric connector ook beschikbaar gesteld voor de andere Power Platform componenten.
De belangrijkste boodschap vanuit Microsoft op EPPC24 zijn toch wel de innovaties binnen Copilot en OpenAI (bij goede datakwaliteit). Daarnaast wordt ook aangegeven dat het Power Platform steeds volwassener wordt en het door meer en meer bedrijven wordt omarmd.
Microsoft sluit af met het volgende advies: bereid je voor op het AI tijdperk:
Tot de volgende keer!
Benieuwd wat de mogelijkheden van Power Platform zijn voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via +31 (0)85 303 86 60 of vul het contactformulier in.
Hoofdkantoor
Vinkelsestraat 64
5383 KM Vinkel (‘s-Hertogenbosch)
Telefoon: +31 (0)85 303 86 60
E-mail: [email protected]
© Copyright 2024