Blog: Verken de mogelijkheden met Copilot Studio

Auteur: Jerry Suiker, Power Platform Consultant bij Process4People, 17 juli 2024

Copilot, we kunnen er niet meer omheen. Wie gebruik maakt van Microsoft-producten ziet de naam waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen. Copilot is de AI-oplossing die Microsoft aanbiedt in samenwerking met al haar producten. In dit blog duiken we dieper in op een van de mogelijkheden van Copilot Studio, de Copilot omgeving voor ontwikkelaars.

Wat is Copilot Studio?

Copilot, we kunnen er niet meer omheen. Wie gebruik maakt van Microsoft-producten ziet de naam waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen. Copilot is de AI-oplossing die Microsoft aanbiedt in samenwerking met al haar producten. In dit blog duiken we dieper in op een van de mogelijkheden van Copilot Studio, de Copilot omgeving voor ontwikkelaars.

Ook het bekende Power Virtual Agents wordt onderdeel van Copilot. Door slim gebruik te maken van AI kan deze bot van zichzelf leren, en het opstarten van de bot gaat nu vele malen sneller dan in het verleden. Je hoeft niet alle informatie volledig uitgekristalliseerd aan te leveren; Copilot kan er meteen mee aan de slag.

Eenvoudig te beheren

Doordat Copilot onderdeel is van het Microsoft Power Platform is de oplossing volledig cloud-based. Dit betekent dat, met een werkende internetverbinding, de Copilot bot overal geraadpleegd kan worden door ontwikkelaars en beheerders. Het beheer kent de eenvoudige interface die bij het Power Platform past. De low-code componenten zijn ook goed te volgen voor iemand met een minder technische achtergrond. Dit zorgt ervoor dat jouw organisatie zelf aan de slag kan met het verbeteren van Copilot-oplossingen.

Generative AI

Door gebruik te maken van Generative AI kan Copilot leren van zichzelf. Dit betekent dat wanneer een Copilot een conversatie heeft gehad met iemand, er feedback gegeven kan worden. Bijvoorbeeld omdat de persoon meerdere keren dezelfde vraag stelt maar niet het verwachte antwoord krijgt. Of omdat Copilot anders antwoordt dan men zou verwachten. Eenvoudige monitoring zorgt ervoor dat je na afloop duidelijk kan zien waar de gemiddelde gebruiker stopt of waar het proces vaker wordt afgekapt. Met deze informatie kunnen er vervolgens aanpassingen worden gemaakt in de configuratie van Copilot om ervoor te zorgen dat vragen in de toekomst beter beantwoord kunnen worden.

Copilots binnen de Microsoft Stack

De Copilots zijn voornamelijk krachtig in samenwerking met componenten vanuit Microsoft. Zo kun je standaard Copilot op verschillende plaatsen binnen het Microsoft Platform gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk om Copilot standaard aan te zetten op je eigen website. Maar je kunt deze ook toevoegen aan bijvoorbeeld een Teams-omgeving of binnen een SharePoint-pagina.

Verschillende acties kunnen uitvoeren

Naast dat Copilot verschillende vragen kan beantwoorden van gebruikers of rechtstreeks door kan schakelen met live personeel, is het uitvoeren van verschillende acties een krachtige toevoeging. Zo kan Copilot informatie toevoegen aan een Excel-bestand, omdat de gebruiker contactgegevens achterlaat. Heb je een CRM-systeem, dan kun je de gegevens daar laten inschieten door Copilot. De acties die Copilot kan uitvoeren maken gebruik van de 1000+ connectoren die Microsoft op dit moment al aanbiedt; het is te vergelijken met het uitvoeren van een Flow in Power Automate. Custom connectoren kunnen hiervoor ook gebruikt worden, waardoor eigenlijk elke actie toegevoegd kan worden. Met een vergelijkbare interface zoals Power Automate kunnen vervolgens deze acties toegevoegd worden aan specifieke stappen binnen Copilot.

Informatie verschaffen aan Copilot

Om Copilot goed te laten werken dien je deze eerst te voeden met informatie. Aangezien AI ook van zichzelf kan leren, is het vrij eenvoudig een simpele Copilot op te zetten. Zo is het mogelijk om Copilot volledig bedrijfseigen te maken. Bekende databronnen die je kunt gebruiken om Copilots te voeden zijn:

  • Websites: Copilot kan zelf een website doorzoeken om antwoorden te achterhalen. Link Copilot bijvoorbeeld aan de website van je eigen organisatie.
  • SharePoint: Als jouw organisatie intern veel gebruik maakt van SharePoint, kan Copilot deze gebruiken als basis voor vele organisatievragen.
  • Documenten: Het is ook mogelijk om documenten te uploaden naar Copilot, die vervolgens zelf met de informatie van het document aan de slag gaat.
  • Dataverse: Een hele bekende bron voor ons als Power Platform gebruikers. Copilot integreert naadloos met Dataverse. Dataverse wordt ingezet in combinatie met het ontwikkelen van Power Apps.

Conclusie

We kunnen concluderen dat we Copilot in de toekomst nog veel meer zullen zien dan nu. Met de komst van AI-oplossingen zullen we steeds meer leren over het gebruik van deze Copilots. Copilot Studio zorgt ervoor dat we een nieuw tijdperk ingaan van (chat)bots. Het leervermogen van Copilots zal exponentieel toenemen, waardoor gebruikers steeds minder zullen ervaren dat ze interactie hebben met een computer. Antwoorden worden sneller en accurater gegeven dan een persoon dit zou kunnen. Door slimme acties in te zetten kunnen veel dagelijkse taken overgenomen worden door Copilots, waardoor tijd efficiënter besteed kan worden door medewerkers.

Interesse in het Power Platform?

Wij hebben veel standaard connectoren en kunnen hierdoor elk primair systeem koppelen. Ook ontwikkelen we maatwerk apps die het mogelijk maken om alle relevante documentatie voor de medewerkers op de werkvloer, onderweg of tijdens een inspectie altijd bij de hand te hebben.  

Heb je interesse gekregen in een Microsoft Power Platform oplossing? Neem direct contact met ons op via het contactformulier of bel ons op +31 (0)85 303 86 60 en we helpen je graag verder.